Panasonics varumärke Technics har strävat efter att leverera ljudkvalitet i världsklass sedan mitten av 1960-talet och nu har företaget lanserat sina senaste hörlurar EAH-A800, som erbjuder både brusreducering samt trådlöshet. Det som gjorde mig nyfiken på att testa detta headset var möjligheten att ta reda på hur pass väl de är lämpade för att sitta och spela med.

Det går givetvis att använda Technics EAH-A800 för samtal, att lyssna på musik med mera. Däremot kommer texten att fokusera främst på headsetet utifrån ett spelperspektiv.

Om testpiloten

Välkommen till FZ:s testpiloter!

FZ:s testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna entusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i gamingvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Erik Öhrner

  • Användarnamn: @Mutumba

  • Registrerad: 2013

  • Plats: Stockholm

  • Specialitet: Spel, sport och film

Det började med en svart låda från Japan som det spelades mycket på och framförallt var det den blåe igelkotten Sonic som fascinerade mest. Genom åren har Erik spelat på de allra flesta konsolerna och i tonåren hittade han även till PC-spelens underbara värld.

Till favoritspelet räknas Final Fantasy VIII (Ja, inte VII!), då det var det första RPG-spelet som Erik spelade och klarade av. I övrigt gillar han sportspel och actionäventyr.

På FZ registrerade han sig redan 2013, men det dröjde några år innan aktiviteten i forumet tog fart på allvar. Som många andra har Erik en gedigen backlog av spel och vänligt nog delar han även med sig av sina tankar och erfarenheter i medlemsrecensioner.

Sponsrat innehåll: Testpilot

FZ:s testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av FZ på uppdrag av Panasonic som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Första intryck

Hörlurarna kommer i en stilfull låda som är enkel att öppna och under skalet ligger i ett stort svart fodral som innehåller hörlurarna, laddningskabel från USB Type-A till USB Type-C, 3,5 mm-ljudkabel och en flygplansadapter.

Allt är väl samlat i fodralet och det gör det enkelt att plocka ut hela paketet och ställa lådan åt sidan. Det är uppskattat att ha allt samlat på ett och samma ställe, framförallt om man är på resande fot. Med tanke på att det ingår en flygplansadapter är jag nog inte helt fel ute med att detta är en tanke från produktens skapare.

När det kommer till hörlurarna kommer mitt testexemplar i svart och designen är väldigt stilren. Kåporna går att rotera för att få plats med dem i fodralet, vilket är ett smidigt sätt att lösa det på. På logotypfronten är bägge enbart märkta med "Technics" och detta headset är ur design- och funktionshänseende väldigt långt ifrån ett klassiskt gamer-headset. Det saknas både en synlig mikrofon och det finns heller inga coola färgade lampor som lyser. Här är det snarare stil och klass som är i fokus, vilket gör att EAH-A800 är något annat än det många spelintresserade är vana med.

Specifikationer

Technics EAH-A800

Trådlös anslutning

Bluetooth 5.2
Anslutning upp till 10 meter bort
Möjlighet att ansluta flera enheter

Trådbunden anslutning

3,5 mm-anslutning, 1 meter kabel

Laddning

USB Type-A till Type-C, 0,5 meter kabel

Frekvensomfång

4–40 kHz

Impedans

34 Ohm

Ljudformat

105 dB/mW @ 1kHz

Knappar

Volymkontroll (paus, höj och sänk), Av och på-knapp

Batteritid

Cirka 40 timmar med brusreducering
Cirka 50 timmar utan brusreducering

Laddningstid

Cirka 3 timmar

Dimensioner

196 × 170 × 85 mm

Vikt

298 g

Tillgängliga färger

Svart, silver

Mikrofon

Monaural, MEMS Mic

Inkluderade tillbehör

USB Type-A till USB Type-C laddningskabel
3,5 mm-ljudkabel
Flygplansadapter
Manual

Pris

3 490 kronor

Användande

Det är smidigt att komma igång, även om jag först och främst måste inleda testandet med att ladda det inbyggda batteriet. För mig handlar det om laddningstid på ungefär tre timmar, innan jag möts av en röst från headsetet som säger att batterinivån är hög. Samma röst informerar mig varje gång jag sätter igång headsetet om aktuell batterinivå. Panasonic själva skriver att batteritiden är 50–60 timmar beroende på inställningar och under min testperiod har jag inte behövt ladda batteriet vilket får ses som ett gott betyg.

Det som är lite tråkigt är att det inte igår någon Bluetooth-adapter till headsetet. Det gör att jag behöver använda ljudkabeln som är ungefär en meter lång för att börja lyssna, och begränsar rörligheten en aning. Detta är främst ett problem till PC då de flesta konsoler vad jag vet har Bluetooth-anslutning inbyggd vilket som sagt gör detta främst till ett PC-relaterat problem.

När väl Technics EAH-A800 sitter på huvudet tycker jag att det sitter bra. Jag har ett ganska stort huvud och har tidigare haft vissa problem med att det sitter åt för mycket, men det här headsetet tycker jag har en bra komfort. Det är däremot lite krångligt att ställa in bågen över huvudet då det saknas synliga markeringar, men det är inget större bekymmer efter lite justeringar.

Kåporna är stora och bekväma. De sitter bra kring mina öron och har väldigt mjuka kuddar som gör att det inte skaver. Den generella känslan är att headsetet erbjuder en viss tyngd men även skön stabilitet över hela huvudet, vilket i sin tur gör att musiken eller ljudeffekterna hamnar i fokus eftersom jag inte behöver fundera på mycket annat.

När det kommer till själva ljudkvaliteten är jag mycket imponerad. Det är ett väldigt bra ljud och det är tydligt samtidigt som det ger en rik ljudupplevelse. Det är alltid lite svårt att beskriva det i ord, men det är en uppslukande och omslutande upplevelse.

Det finns två lägen som avgör hur omslutande du vill att din upplevelse ska bli: Noise Cancelling (brusreducerat) eller Ambient, där det senare släpper in ljud från omgivningen. Brusreducerat är mitt favoritläge eftersom det stänger ute allt oväsentligt och får mig fokuserad på upplevelsen. Om jag koncentrerar mig noggrant kan jag höra omgivande personers röster, men exempelvis höstvinden utanför fönstret försvinner helt. Ambient är snarare motsatsen då detta läge släpper igenom omgivande ljud. Detta går att justera en aning i mjukvaran och ger en mer traditionell ljudupplevelse.

Det är enkelt att byta mellan dessa lägen genom att trycka med fingret snabbt två gånger på den högra hörselkåpan, mitt på Technics texten. Då informeras jag om vilket läge som är aktivt. Det är ett ganska smidigt sätt att lösa det på men har varit lite struligt emellanåt. Svårare är det att komma åt ljudknapparna som reglerar volym och pausfunktioner. Det blir lite en gissningslek när jag försöker känna av med fingrarna. Detta är säkert en vanefråga och det är nog svårt att hitta en smidig lösning.

Något jag verkligen uppskattar är hur pass sköna hörlurarna är och eftersom headsetet sitter på ett bra sätt gör det att jag kan ha på mig det i många timmar utan att jag tycker att det skaver eller blir varmt. Det senare har varit ett återkommande problem med många lurar jag har testat genom åren.

Mjukvara

Den mjukvara som Panasonic tillhandahåller är Technics Audio Connect App, som enbart finns tillgängligt för mobiltelefoner och kan hämtas hem genom att scanna QR-koden på lådan. EAH-A800 kopplas ihop med telefonen genom Bluetooth och det är väldigt enkelt att sammankoppla enheterna.

På hem-menyn går det att se batteristatus och vilket ljudläge som är aktivt. I nästa flik går det att justera hur många procent av omgivande ljud som du vill lyssna till. Jag upplevde inte någon större skillnad oavsett nivåerna, men det är möjligt att det kan göra skillnad i andra miljöer.

I den tredje fliken finns det som kallas för Sound Enhancement och detta är en dröm för den som tycker om att justera varenda liten detalj av sitt lyssnande. Här finns inställningar för basen, diskant och till och med en inställning för att förstärka röster. Det finns även en custom-inställningar där det står användaren fritt att justera. Tyvärr finns inget dedikerat spelläge.

Det märks skillnad i ljudbilden vid olika inställningar men det går även att stänga av Sound Enhancements helt. Då blir ljudet mer generellt och det är efter testance faktiskt vad jag föredrar.

Det finns även en sista flik med diverse olika inställningsmöjligheter. Det är uppskattat att det finns många valmöjligheter för användaren och det märks att fokus är på ljudkvalitet och hur den kan upplevas på många olika sätt. Jag hade dock önskat att det fanns en applikation för PC för att kunna göra sådana här inställningar utan att behöva koppla bort hörlurarna och gå via min telefon. På konsol går det faktiskt att koppla headsetet med både konsol och telefon eftersom det stödjer parning för upp till tio samtida enheter. Då kan telefonen användas som en second screen för att justera ljudupplevelsen istället.

Speltester

De spel som jag valde att testa headsetet med var följande: Cyberpunk 2077 och Read Dead Redemption 2 till PC, samt Super Mario Odyssey till Nintendo Switch.

I Cyberpunk är det egentligen den megastaden Night City som är spelets huvudkaraktär och det finns en stor variation i form av slumområden, marknadsplatser, skyskrapor och en omgivande öken. Det är inte bara intressanta områden att upptäcka i spelet utan innebär även en stor variation i sin ljudbild. Trots sin storlek är staden ibland ganska tyst och med hörlurarna på går det att utskilja små detaljer i spelet som kan gå förlorade om jag inte är uppmärksam; som ett svagt jamande från min katt Nibbles, eller en dörr som skjuts åt sidan.

Det är trevligt att notera dessa små egenheter på ett tydligare sätt än jag har gjort tidigare. Däremot är det givetvis i actionsekvenser som spelets ljudbild får sin chans att glänsa. Jag pangar på friskt med en nyinköpt hagelbrakare och det ger ett väldigt tillfredsställande ljud med sin tyngd. Att sedan fly platsen i ett vrålåk från framtiden gör inte saken sämre. Även dialogerna är väldigt bra mellan spelets huvudkaraktär och NPC-karaktärer, och det hörs tydligt.

Night City kan vara en vacker plats.

Jag dröjer mig gärna kvar i mitt fordon och försöker hitta en bra radiokanal som kan matcha mina försök att slå hastighetsrekord, och det är nästan som att det är jag som sitter på det där lädersätet, bakom ratten och njuter.

I nästa spel skruvar vi tillbaka tiden rejält och hamnar istället i det tidiga 1900-talet och byter ut snabba fordon och vapen mot hästar och revolvrar. Red Dead Redemption 2 är ett mästerverk om jag får säga det själv och det är inte enkom för spelets gameplay utan framförallt för atmosfären.

Det är ett enormt världsbyggande och detaljrikedomen är fascinerande. Detta märks givetvis även på ljudbilden här lyssnar jag noggrant till fåglar som kvittrar i träden och hör hur min häst travar längs en stig. Det är verkligen ett spel att förlora sig i och hörlurarna hjälper verkligen till där. Även här går det såklart att avfyra vapen som pangar till med en njutbar tyngd, men styrkan i spelet ligger i de stunderna jag får helt för mig själv.

The old West

Det är kanske svårt att hitta några tydliga fördelar gameplay-mässigt i dessa två titlar. Morrande rovdjur får lite svårare att överraska mig i Red Dead Redemption 2 medan det i Cyberpunk snarare är de mindre ljudeffekterna som fångas upp bättre med EAH-A800, något som annars kanske går mer förlorat i den stora bullriga staden.

Avslutningsvis byter jag både plattform och genre helt. Nintendo Switch har lyckligtvis sedan hösten 2021 fått officiellt Bluetooth-stöd vilket gör att det är väldigt enkelt att para ihop hörlurarna med konsolen. Det är bara hålla in power-knappen tills lysdioden blinkar blått och rött, sedan in i inställningarna på konsolen och därefter är det bara spela på.

I och med att Switch dessutom är portabel blir det en perfekt matchning med EAH-A800-headsetet. Nu är jag fri från kablage och kan röra mig fritt, vilket känns både skönt och befriande. Även här föredrar jag det brusreducerande läget då det skapar bäst förutsättningar för att försvinna i spelupplevelsen.

Mario-spel är något helt annat än övriga två och här är det istället starka färger och peppig musik som hela tiden går i bakgrunden. På det viset har spelet en viss old school-känsla i att det är ett spel som väldigt mycket är just ett spel och inte en upplevelse i alla ordets bemärkelser.

Virtuell turism!

Ljudeffekterna hörs klart och Marios lycka över att hoppa går rakt igenom. Om han hamnar under vatten eller i lava blir musiken mer dov och det hörs klarare genom headsetet än utan det. Precis som i de övriga spelen är det de små nyanserna i ljudbilden som träder fram tydligt, som exempelvis Mario-partnern Yoshis underliga läten.

Den stora fördelen är annars att det är enkelt att para headsetet och sedan inte behöva bry sig om kablar överhuvudtaget och bara spela på. Nintendospel kanske inte alltid erbjuder tyngden i musik eller ljudeffekter, men det är enkla spel som är enkla att uppskatta. Detta är även sant när det kommer till spelmusik och ljudeffekter.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis konstaterar jag att Technics EAH-A800-headsetet erbjuder ett otroligt ljud som jag inte har varit i närheten med mina tidigare erfarenheter av hörlurar. Brusreduceringen är fantastiskt trevlig när jag vill sjunka ned i spelupplevelsen och stänga ute min omvärld för en stund. Kåporna och huvudbandet erbjuder dessutom en skön komfort vilket gör att jag kan spela några timmar utan att irriteras alltför mycket av skav eller värme.

Det är lite synd att mjukvaran bara erbjuds till mobiltelefon och att det inte kommer med någon Bluetooth-adapter. Särskilt för PC-spelande kan det vara en nackdel, eftersom många stationära datorer saknar Bluetooth. Att det medföljer en flygplansadapter är säkert trevligt för de som är i behov av det, men i mitt tycke hade det varit bättre om det var en Bluetooth-adapter där istället.

För den som inte lockas av traditionella gamer-headsets kan EAH-A800 vara ett intressant alternativ. Det är ett stilrent alternativ som är enkelt att förvara och som inte blinkar eller låter i onödan. Prislappen är cirka 3 490 kronor vid skrivande stund.