Micheal Douse, publishing director på Baldur's Gate 3-studion Larian, hävdar att de enorma uppsägningar som görs i branschen hade kunnat undvikas, och menar: "Inget av dessa företag riskerar att gå i konkurs". Det berättar Douse i en intervju med publikationen Game File.

Douse skräder inte med orden utan antyder att uppsägningar görs då "alla andra gör det". Företag passar helt enkelt på när alla andra säger upp sina anställda. "Sjukt", tycker Douse.

Uppsägningarna är en skitstorm som hade kunnat undvikas. Det är vad de verkligen är. Det är därför du ser en efter en. För företag tänker: "Åhå, äntligen. Nu kan vi också. Vi har velat göra det i evigheter. Alla andra gör det. Så varför inte vi?" Det är verkligen sjukt.

Risken är inte konkurs utan risken är att göra aktieägarna sura, menar Douse. Han tror att en av nycklarna bakom Baldur's Gate 3-framgången är det faktum att inga aktieägare pressar dem.

Larians inställning till branschtrenden tycks ganska samstämmig, då Larian-bossen Swen Vincke i sin tur menar att det är girighet som ligger bakom uppsägningarna, och strävan efter budgetmål.