Simulerad fordonskörning blir i dag ännu lite mer realistisk. Moza släpper nämligen TSW Truck Wheel, en 40 centimeter bred lastbilsratt som ska göra livet som chaffis i spel som Euro Truck Simulator och Farming Simulator mer verklighetsnära. Jag har testat en tidig version av ratten och kan konstatera att Moza är något på spåren.

Framförallt är det storleken som gör skillnad. Bilspelsrattar är normalt 26-32 centimeter breda, så med sina 40 centimeter är den här besten cirka 25 procent större. Du behöver då ta större tag för att baxa fordonet genom rondeller eller när du ska backa in ett släp till lastkajen. Rattutslagen blir då mjukare (om du skruvat upp gradantalet för styrutslag i rattbasen), och det känns klokt när man baxar runt på massa tunga ton.

30 versus 40 centimeter ratt.

Helljus i Euro Truck Sim ger böter. True story.

LED-display finns i mitten.

Men den större diametern ger en hävstångseffekt så att du blir starkare gentemot rattbasens motstånd. Det kan man vilja kompensera för, antingen genom att skruva upp motståndet eller skaffa en kraftigare basenhet.

Ratten är gjord i solid aluminium och ger verkligen ingen plastighetskänsla. Den har två joysticks, två tumhjul och en flock bakgrundsbelysta knappar med symboler på (farthållare, vindrutetorkare, tuta, blinkers med mera). Det är bra, men samtidigt saknas alla former av spakar (har Tesla lagt sig i designen..?) Moza släpper senare Multi-function Stalk, en separat tilläggsenhet med blinkers, farthållare och annat. Pris och releasedatum är okänt, men det viskas att den kanske släpps i maj.

Storleken gör skillnad.

Som videon ovan visar ger ett vanligt bordsfäste fel vinkel på ratten. Moza har tänkt på detta, och släpper även ett vikbart specialfäste så att ratten kan vikas ner till en mer horisontell position.

Det går att använda ratten med konkurrenternas basenheter också om du har Mozas hub. Men om du har en Moza-rattbas är det bara att koppla fast den med snabbkopplingen och börja köra.

Moza TSW Truck Wheel släpps i dag. Riktpriset är 3 600 kronor. Det vikbara fästet Moza Clamp kostar 599 kr.