Efter tio års väntan får Xbox-spelare till sist chansen att spela det massiva onlinerollspelet Final Fantasy XIV – men kraven blir högre än för Playstation-spelarna. På PS5 och PS4 krävs inte PS Plus, medan det på Xbox Series X|S är ett krav på Game Pass Core (tidigare Xbox Live Gold).

Detta får vi veta i samband med betatestet på Xbox, med start 21 februari. Betan eller trial-versionen kräver inte Game Pass, men Square Enix förklarar att kraven höjs för fullversionen.

Den kostnadsfria testversionen, inklusive öppen betatestning, kräver inte Xbox Game Pass (Core eller Ultimate) för att spela. Dock kommer den fullständiga Xbox Series X|S-versionen att kräva Xbox Game Pass (Core eller Ultimate) för att spela.

På pc och Playstation krävs alltså bara en prenumeration av Final Fantasy XIV för att delta. Förklaringen hittar vi av allt döma i hur Microsoft hanterar liknande titlar. Free to play-spel som Fortnite och PUBG kräver inte Game Pass Core, men Final Fantasy XIV är prenumerationsdrivet. Därmed krävs två olika prenumerationer för att spela FFXIV på Xbox.

Final Fantasy XIV släpps i vår till Xbox Series X|S, och i sommar får vi nya expansionen Dawntrail.