Inlägg av PeTTs0n

Inlägg som PeTTs0n har skrivit i forumet

Skrivet av Earthscum:

Efter lite mer forskning är det kanske normalt? 1060 körs i pcie 3.0 x16. Mitt 4060 rapporterar 4.0 i x8 och jag har läst att pcie 4.0 x8 är samma hastighet som ett äldre 3.0 x16. Nån som vet mer?

edit... Kortet körs bara i pcie 3.0 x8 då mitt moderkort är 3.0 x16. Men det verkar som 4060 endast har x8 lanes och är nu strypt till halva bandwidth än mitt gamla 1060. Suck..... Kanske dags att skaffa nytt moderkort och sånt med snart då.

Du kommer att tappa några procents prestanda jämfört med en PCIe 4.0-anslutning (SweClockers har testat exakt det här), men det är fortfarande en tämligen påtaglig uppgradering från ett 1060 oavsett.

Vill man kika GPU-specifikationer kan jag varmt rekommendera TechPowerUps databas. Här är generella 4060-specs och här borde vara specifikt för ditt kort. Hittar inte specifikt EVO-varianten, efter lite grävning verkar det inte vara någon nämnvärd skillnad. Skulle kunna vara att man använder en annan krets (AD106, den som sitter i 4060 Ti, i stället för AD107. De flesta tidigare 4060 på marknaden använder AD107 - här finns info om standardvarianten av 4060 med AD106), men med exakt samma specifikationer som 4060-kort med AD107.

Skrivet av kebbe:

Att Alan Wake 2 representerar Finland i Soundtrack istället för Ari Pulkkinens briljanta hantverk med Trine-sagan är ju snudd på kriminellt.

Inget slår Poets of the Fall/Old Gods of Asgard, och så var det med den saken. ^^
Rent skamligt att de inte ens fick medalj, men att Jesper Kyd vinner kan jag nästan köpa. 😅

Skrivet av satarielmike:

Inte ens något av Ragnar Tørnquist spel?

Casper, Dragonheart: Fire & Steel, The Longest Journey, Anarchy Online, Dreamfall: The Longest Journey, The Secret World, Dreamfall Chapters, Draugen.

Draugen var ju mysigt tyckte jag, om än lite kort.

Den Längsta Resan (spelas med fördel på svenska dessutom) är ett så jäkla mysigt spel, det förtjänar allt en medalj eller två.

Euro Truck Simulator 2 har fått en gigantisk uppdatering (1.50), den inkluderar utöver en lång rad förbättringar bland annat Scanias demo-center utanför Södertälje. Väger i runda slängar 23GB.

Skrivet av Mirage:

Varför är folk så jävla kåta på att förbjuda saker som de inte tycker om. Bruka bara inte, det är inte så jävla svårt.

För att vi bor i ett samhälle där vi kollektivt måste samsas. Där även individuella handlingar och beslut ofta har konsekvenser som faktiskt går bortom en själv. Så svårt borde det inte vara att förstå.

Och med tanke på att individers förmåga att ta beslut som inte på något sätt skadar andra individer (eller samhället) stundtals kan vara tämligen begränsad så behövs kanske oftare än önskat lagar och regler. Trist, men det finns inte så många alternativ.

Skrivet av Sebastian Lind:

23%??! Kan det verkligen stämma? Det låter jättehögt. Jag tycker inte jag stöter på snusare så himla ofta. Med det sagt går man väl sällan och lyfter på läppen på folk så det är kanske många som går och döljer en blaffa där...

Nja, 23% gäller rökning och/eller snusning. Där inkluderas tobaks- och nikotinprodukter, t.ex. tillverkad eller handrullad cigarett, cigarr eller pipa, vattenpipa, e-cigarett, e-pipa eller liknande. Snusning omfattar både brunt och vitt snus.

Andelen av befolkningen som snusar dagligen är någonstans ~14-16%.

Synd att de inte satsade mer på kampanjen, skulle säga att det är vad som verkligen varit Homeworld-seriens signum och starkaste sida genom åren. Hade hoppats BBI skulle våga vara lite mer klassiska i det avseendet, men ack. Det känns som att tiden med långa och utförliga RTS-kampanjer är bakom oss överlag, tragiskt nog.

Skrivet av GustavA:

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/tuffa-aret-for-boeing-fort...

Ja det går ju bra det här. Nu är det inte säkert att det är Boeings fel, sker det en flygolycka är ju chansen stor att antingen Boeing eller Airbus är inblandade. Men om marknaden börjar känna att Boeing tummar på säkerheten så gissar jag att det blir otroligt svårt att få tillbaka förtroendet.

Inte minst i det första fallet känns det som att det blir lite väl långsökt att ge Boeing skulden - 737-300 ("737 Classic") har inte byggts på över 20 år, planet i fråga var nästan 30 år gammalt, och frågan är vilka resurser som finns i Subsahariska Afrika för att hålla såpass gamla plan i bra skick så att flygsäkerheten prioriteras.

Jämför med bolag som SAS, som knappt har några plan som är äldre än 20 år. (En specialombyggd 737:a som används som ambulansflyg, och 3st Airbus A330 som är precis över 20 år gamla.)

Skrivet av kebbe:

De där citaten åldrades lika fint som mjölk alltså. 😅

Skrivet av Chicobello:

Man måste ju vara riktigt blåst i skallen om man är orolig att flyga Boeing bara för att de har haft några incidenter på senare tid. Det är oftast människor utan vidare bildning som inte förstår sannolikhetslära.

Visst, det kan jag också känna inte är särskilt genomtänkt - riskerna för flygresor är överlag *extremt* låga. Även globalt. (Källa: IATA.) Tåg och flyg är löjligt säkra transportmedel per kilometer.

Att däremot inte vilja flyga i en Boeing-kärra för att man inte vill stödja dem ekonomiskt med tanke på hur de har hanterat sina brister och kontroverser de senaste åren... det köper jag verkligen. Det är ju ofta i plånboken man behöver slå mot företag för att det ska hända något.

Skrivet av GustavA:

Japp. Men det där var usa och statistiskt stämmer siffrorna men om vi räknar antalet döda i flygkrascher det året så var det 0.
Det skulle vara intressant att se hur det ser ut globalt och över lång tid 15-20 år. Allvarliga flyg-och tågolyckor händer ju tack och lov inte varje år i alla länder.

Källan ovan inkluderar global statistik samt en kort analys per region.

Skrivet av Ichinin:

Jag fattar bara inte varför ni ens tittar på objektet. En storm i en kaffekopp. FZ kan lika bra ta bort CSS elementet.

För dig kanske det är så. Och det är såklart okej att uppleva siten så också. Nu är användarbasen lite bredare, och om flera stycken har problem (jag säger inte att jag har det, annat än att det stör mig och försämrar dess användbarhet) med en funktion så spelar det ingen roll att just du inte ser/upplever problemet.

Skrivet av Ichinin:

Inte alls. Jag tycker att sidopanelen är alldeles för liten för att få översikt på vilka inlägg som har skett och ignorerar den helt.

Den här diskussionen känns därför för mig meningslös, och att välja ut vilka inlägg som ska synas eller ej i CSS elementet som är knappt större än ett frimärke känns bara konstigt.

Med andra ord: du missar/förstår inte poängen. Om du inte påverkas förstår jag inte heller riktigt varför du deltar i diskussionen, men med tanke på att förstainlägget i tråden fått ganska många tummar upp så är det nog en och annan som faktiskt påverkas och stör sig på det, även om just du inte gör det. Helt okej att inte påverkas av ett problem/en aspekt, men det betyder inte att det/den inte finns.

Skrivet av Sebastian Lind:

Kan bara hålla med om precis allt, här. Tack för ett nyanserat och välskrivet inlägg! Jag tycker det är synd att det ofta, inte alltid, blir så extrema resonemang när saker och ting diskuteras på nätet. Mer sånt här, tack.

Nja, jag vill helst inte spåra ur så jäkligt som jag egentligen gjorde i det inlägget - men när det hävdas rätt galna grejer vill jag gärna lägga fram åtminstone någorlunda underbyggda källor som påvisar motsatsen. Blir trött på när saker förenklas och polariseras, inte minst när det blir så extremt. Men tack. ^^

Skrivet av Phyrino:

Lite mysko bland de där 177 territorierna som det inte är tillgängligt i...

Åland.

What the hell?

Samma sak med Färöarna, Jersey och Guernsey. Liksom tämligen civiliserade öar/ögrupper som geografiskt och kulturellt, så väl som i många former juridiskt, tillhör Europa och Europeiska länder. Lär ju suga rätt skapligt att uteslutas digitalt av nån jäkla korkad anledning.

Skrivet av Sviskon:

Jo, vi närmar oss Kina när det kommer till censur.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-stoppar-publicering-pa...

Hahahaha. Nej.

Sverige ligger på plats 3 i världen när det gäller pressfrihet enligt Reportrar utan gränser. Kina på plats 172. Vi är ungefär så långt från Kina som man kan komma, när det kommer till censur.

Pressfriheten, precis som de flesta andra fri- och rättigheter, är inte absolut. Inte någonstans på planeten. Men att ens insinuera att vi närmar oss Kina, även om pressfriheten marginellt försämras även i Sverige, är rent vansinne.

Skrivet av GustavA:

Haha. Vad är detta? Du skämtar lite här va? Du har dock rätt i att vi närmar oss Kina men det gäller inte censur utan övervakning. Där har vi nog snart gått om.

Och också nej. Övervakningen i Kina är rent bisarr jämfört med i Sverige - och du kommer med största sannolikhet aldrig att få uppleva något som är i närheten här. Pratar vi övervakningskameror slår Kina omvärlden med så många hundratals procent att det nästan blir tragikomiskt. För att Sverige skulle ha lika många som Kina per capita skulle vi behöva i runda slängar 5 miljoner stycken. Polisen har målet att nå 2500st år 2024. Länsstyrelserna hade 2017 beviljat 33 000. Kontrasten mot Kina är liksom rent bisarr.

Om vi pratar Internet specifikt är Kina återigen ett av de värsta länderna/det värsta landet på planeten. Och Sverige (och Västeuropa i allmänhet) hamnar långt upp på de listorna. Samma sak gäller rankningar för frihet eller demokratiskt index (där personlig integritet är en del).

Kina spelar nästan i en egen liga i botten på de listorna, medan Sverige rör sig återkommande i toppskiktet. Är allt perfekt? Nej. Sker ibland försämringar? Ja. Det betyder inte att vi är i närheten av Kina. Skillnaden är fortfarande rent extrem, och att hävda annat är återigen bara rena galenskaper.

Skrivet av Thane:

Varför behövs en källa på att Valve förlorar pengar på återbetalningar?

För att jag vill veta vem som står för fiolerna på kort så väl som lång sikt?
*Att* Valve förlorar pengar i någon mån, i någon tidsrymd... visst, det "behöver" jag ingen källa på. Men jag vill veta hur det ser ut i mer detalj än så.

Skrivet av Jonny Myrén:

Tvivlar på att det är recensionsbombning och arga röster i allmänhet som fått Sony att ändra sig. Snarare att folk kräver återbetalningar och att de sålt tusentals spel till personer i länder och regioner som med PSN-kravet inte skulle kunna nyttja vad de betalat för.

Skulle väl kunna vara så väl publiciteten som den mer krassa och ekonomiska delen? Dessa är liksom i en del fall svåra att separera, inte minst då kunder faktiskt kan rösta med plånboken. Sen hur fokus och fördelning mellan det mer publika missnöjet och de ekonomiska delarna ser ut... well, det tvivlar jag på att vi kommer få veta. Svårt att överhuvudtaget ta reda på och därtill svårt att sammanställa.

Men det känns lite väl mycket antagande att lägga "ansvaret" på en enskild del. Information (såväl äkta som inte) och kommunikation används som slagträ oftare och oftare i samhället i dag, och personligen känns det rätt naivt att tro att underhållningsbranschen skulle vara immun mot sådant. Var inne på den diskussionen i kommentarerna på Tomas krönika. (Det där med censur kontra självcensur, bland annat.)

Skrivet av Bobiri:

Valve har inget med detta att göra.

Hade inte de återbetalat så hade det kunnat bli stämningar. Det är olagligt att sälja på grejer som slutar fungera.

Valve är precis lika vidriga som alla andra. De måste sluta hyllas som hjältar.

Källa på något av det där? "Grejer som slutar fungera" - det har ju nämnts att återbetalningar gjorts även till sådana som hade kunnat registrera ett PSN-konto (om man ska tro Redditare som hänvisades till i den andra tråden då, vilket förvisso kan vara tveksamt), vilket rimmar illa med den logiken.

"Valve är precis lika vidriga som alla andra. De måste sluta hyllas som hjältar." känns så jäkla polariserat att det blir löjligt. Valve är förvisso ett företag som alla andra, som drivs av människor som alla andra företag. Men dessa människor driver företaget på det sätt de känner är rimligt för den marknad företaget är aktivt på, detta kan i både stort och smått skilja sig från andra företag. Det betyder inte att alla andra företag är Hin Håle själv och Valve är Jesus. Inte heller motsatsen. Det är inte så svart och vitt. I en planekonomi kan det möjligtvis bli närmare den sanningen, där så gott som ingen konkurrens ska finnas och ramarna för hur företag måste se ut och fungera är bra mycket mer styrt, men den verkligheten lever vi inte riktigt i.

Skrivet av Thane:

Det även Valves plånbok som får stryk av återbetalningar.

Jag vill gärna se mer källor på sånt här - på vems initiativ/instruktioner har återbetalningar gått igenom? Hur ser den ekonomiska "backenden" ut? Vem lägger press på vem? Vad gäller på kort sikt respektive lång sikt?

Skrivet av Sviskon:

Som jag ser det så är självcensur en underkategori av censur. Så oavsett vilket ord man applicerar, så är båda censur.

Tja, så *kan* man ju se det - men jag har inte hittat några belägg för att så skulle vara fallet annat än etymologiskt/språkligt.

Skrivet av Tassel:

Om du följt "tävlingen" så borde det vara ganska uppenbart.
Många gillar honom som skurk. Svårare är det inte.

Det blir väl det som är "problemet" med en så vag omröstning - det finns liksom inte så många sakliga kriterier som kan användas för att jämföra. Gillar du en skurk (eller karaktär i allmänhet) så gör du, gillar du denne inte så är det inte så mycket mer med det. Ingen kan ju direkt säga att du har "fel" för att du tycker om/inte tycker om en karaktär. Sen vilka ramar du använder för att tycka att någon/någonting är bra eller dåligt, om inga referensramar finns, det blir ju upp till dig.

Sen kan det bli intressanta diskussioner kring vilka karaktärsdrag som blir relevanta för folk i en bra/dålig karaktär (eller specifikt skurk). Men det känns som att lite för många fokuserar bara på resultatet av omröstningen snarare än varför folk röstar som de gör.

Med det inte sagt att jag inte heller tycker det är helt obegripligt att en del är så jäkla omtyckta. 😅 Arthas har i min värld inget att göra i närheten av finalen här, exempelvis - maken till platt, tråkig och ooriginell karaktär får man leta efter, och det som nästan skaver mest är hur löjligt pretentiöst skapad och skriven han är. (I likhet med många av Blizzards andra karaktärer, kan jag tycka.) Men det är uppenbarligen många som inte håller med, och det är ju okej det också.

Nu är det ju rätt gamla artiklar du citerar (de flesta är över 10 år, medan några "bara" är 6 år).
Så du borde nog kanske skriva "använde" snarare än "använder".

Det finns en lite nyare artikel som berör ämnet och använder formuleringen "censur": artikel kring Martha is Dead från 2022.

Där diskuteras aspekterna du är inne på i kommentarsfältet, och i just det fallet blir det väl lite luddigt med gränsdragningen mellan censur och självcensur, då det inte är helt transparent vad som faktiskt lett till förändringen. Då kommer vi till den filosofiska frågan var bevisbördan ligger dessutom. Är det självcensur om inte censur kan konkret påvisas, eller tvärtom? Var ska misstankarna hamna?

Enligt NE, SAOB (samt SO och SAOL) och sakkunniga är det skillnad på censur och självcensur, där den första termen innebär en direkt och konkret påtryckning från makthavare/myndigheter, medan den andra benämningen är bra mycket mer omfattande. Där kan en lång rad faktorer inkluderas som leder till samma slutresultat - att en text/en bild/video/annat verk blir reviderat. (Se lite mer info hos Brottsoffermyndigheten, påtryckningar som leder till självcensur kan i allra högsta grad vara brottsliga och där går man in lite på balansgången mellan självcensur och censur.)

Då kan vi hoppa över till den mer etymologiska utvecklingen - om något censureras blir det censurerat, så långt kan vi nog vara eniga. Om något självcensureras, ska det då benämnas att ett verk blivit "självcensurerat" eller bara censurerat? Resultatet är ju i praktiken detsamma då verket blivit reviderat bortom skaparens ursprungliga intention. (Se ovan definitioner kring censur kontra självcensur.) Ska vi komma på/använda en ny/annan term som bara beskriver själva resultatet i stället, då det blir lite klarare?

För när två olika saker leder till ett identiskt resultat och processen är snarlik kan det bli rörigt - det kan bli lätt att blanda ihop orsak och verkan, och orsakerna (censur kontra självcensur) kan skilja medan verkan (ett reviderat verk bortom skaparens intention) blir densamma.

Skrivet av tjorb:

Varför borde du inte? Frittfram att ifrågasätta mig.
Av min erfarenhet så tar jag hans inlägg seriöst. Han kan säga efteråt att det var sarkasm eller humor. Säg att det nu var det, vad fyller hans inlägg för funktion förutom att håna den andra sidan som han anser har tomma argument?

Det är ju ändå vad jag tolkar som hans åsikt oavsett.

Jag ser inte problemet i att fortsätta diskussionen. Om folk inte vill delta, så låt bli att svara.

Nja, jag tänkte väl mer att det blir mer off-topic, och jag känner inte för att dra iväg på det spåret mer.
Var gränsen ska gå mellan lite acceptabelt OT och helt urspårat däremot... det är inte min sak att avgöra, men jag kände att jag ändå ville fråga hur du resonerade. Inget illa menat direkt mot någon. ^^