The Excavation of Hob's Barrow

Medlem
The Excavation of Hob's Barrow

Så vad sägs om lite klassiskt peka-och-klicka, dessutom med kusliga inslag?

Utgrävningen av Hob's Barrow är ett väldigt gammalmodigt äventyr inom den klassiska genren som nog kommer kännas aningen onödigt bångstyrigt och bitvis ologiskt för alla som inte vuxit upp med spel som Gabriel Knight eller Lucas Arts-äventyren. Räkna alltså med en hel del bångstyrigheter som är rejält inkonsekventa. Ibland måste man placera ett objekt på en person för att få prata om objektet. Andra gånger finns det automatiskt inkluderat i konversationsalternativen om man har det i sin inventory. Många av pusslen är ganska bra, medan andra är löjligt långsökta där man får köra trial-and-error och av ren chansning använda rätt objekt eller besöka rätt plats helt utan ledtrådar.

Speciellt drygt blir det om man likt mig spelar spelet på Nintendo Switch, som visserligen erbjuder pekskärmskontroll, men där ingen speciell hänsyn tagits till att spela spelet med vanliga kontroller. Det funkar OK med ena spaken kör musmarkören snabbt, andra långsamt om man vill ha precision. Bäst i avseende konsolkontroller är väl dock styrkorsett med vilket man automatiskt kan markera alla klickbara objekt i omgivningen. Vilket behövs då en del objekt har väldigt liten klickbox och uppenbart är anpassat för att spela med pixelperfekt precision med datormus. Lite allmänt slarv verkar i övrigt ha skett i portningsprocessen till konsol. Ibland fryser spelet, ibland fungerar inte inventory-knappen och man måste då flytta markören till toppen av skärmen.

Spelet är en mysig och kuslig liten berättelse om en arkeologfamilj, antar jag utspelat i början av 1900-talet. Det är definitivt ingen grandios resa vi bjuds på här alá Broken Sword, utan istället ett ganska småskaligt mysterium som känns mer i stil med ett mini-Gabriel Knight äventyr. Spelet utspelar sig i en enslig by i den skotska landsbygden. Det finns inte så många platser att besöka här, en handfull, men de är alla väldigt mysigt utformade i urfin pixelmagi och spelets karaktärer är både välskrivna och minnesvärt skådespelade med fullt röstskådespel. Spelet är kusligt utan att vara ren skräck. Det sker regelbundna små-äckligheter som bygger stämning utan att nödvändigtvis ens ha direkt betydelse för berättelsen, och det finns lagom med lore som får byn att komma till liv tillsammans med dess trovärdiga invånare.

Det drar ut en del på tiden och man får gnugga geniknölarna ett par gånger om man kör utan guide, men totalt så är äventyret inte längre än ca. 6h och likt klassikerna i genren så bjuds på ett par större pussel då det är dags att knyta ihop säcken, men rent storymässigt visar det sig till sist inte vara något speciellt egentligen. Ett stämningsfullt kusligt litet äventyr som dock inte hade något särskilt spännande att berätta i slutändan.

The Excavation of Hob's Barrow
3
Bra
+
Snygg pixelcharm
+
Välgjord dialog
+
Kuslig stämning
-
Kort äventyr
-
Några ologiska pussel
-
Bristfälligt anpassat till konsol
Det här betyder betygen på FZ
Redaktör

Tack för recensionen!


signatur
Redaktör
Ponny

Har varit rejält sugen på detta. Gillar, som du är inne på, Broken Sword-vibbarna. Synd att det inte gör jobbet på Switch. Pc it is!


signatur

En Bamseponny av folket

Medlem

Tack för bra recension! Håller helt med om betyget. Trots att spelet bara får okej av mig som helhet så osar det av stämning och ett spel i alla fall jag kommer att minnas.

1
Skriv svar