För några dagar sedan publicerades en patentansökan från Nintendo som beskriver en ny typ av analogspak, och som förhoppningsvis innebär att vi slipper de problematiska spakar som de har använt i sina Joy-cons till Nintendo Switch. Problemet med dessa är att de haft en tendens att utveckla "Joy-con drift", vilket alltså innebär att de registrerar rörelse åt ett specifikt håll även när man inte rör spaken.

Den nu patentsökta designen har en "motståndssektion som använder magnetoreologisk vätska". Denna vätska kan göras mer trögflytande med hjälp av ett magnetfält, för att på så sätt ge mer motstånd när "operationselementet" (vilket borde vara själva analogspaken) förflyttas.

För en oinvigd låter det alltså som att vätskan kanske kan användas för att centrera analogspaken när man släpper den, och kanske till och med användas av spelutvecklare för att introducera specifik tröghet eller feedback i analogspaken som en del av spelmekaniken. En förhoppning är även att det skulle eliminera risken för "drift", eftersom designen har stora likheter med en hall-sensor, som inte lider av detta problem.

Ett sökt patent innebär dock inte att det nödvändigtvis kommer att användas, och det är inte omöjligt att Nintendo har andra planer för kontrollerna till Switch-uppföljaren.