Många kanske trodde att utvecklingen stannat av lite, att företagen bakom dessa produkter trappat ner en del och kanske till och med gått tillbaka mot vad som fungerade för något år sedan. Icke. Nu är laserteknik det senaste skriket och Logitechs nya G5 Laser Mouse ska bli den nya nummer ett på alla gamers önskelistor.

På västfronten intet nytt? Jodå…

Logitechs G5 levereras med ett par spännande nyheter. Först och främst laserteknologin, som nu möjliggör snabbare och mer precisionsrik mushantering på upp till 2000dpi. Den har även en funktion som gör det möjligt att växla mellan tre olika färdiginställda upplösningar med ett enkelt knapptryck mitt under pågående spelsession. Utöver detta levereras G5 med en liten låda med tyngder, sammanlagt 39g som fördelats på åtta st 1.7g och lika många 4.5g vikter. Dessa kan du sedan stoppa ner i en liten kasset som du sedan skjuter in i G5:ans undersida för att kalibrera tyngden och balansen efter dina egna önskemål. Detta fungerar faktiskt förvånansvärt bra och är ett mycket välkommet tillskott till genren.

Ergonomi har alltid varit en stor del av Logitechs utbud och G5:an är inget undantag. Musen känns något klumpig och inte är direkt skön att hantera till en början, men efter några timmars spelande och Windows-påtande vänder detta och jag fann efter någon dag att musen låg riktigt bra i handen.

Programvaran som följer med gör det möjligt att konfigurera knapparna efter ditt eget behag. Det är även här som du ändrar dpi-inställningarna för de tre olika känslighetslägena samt ändrar inställningarna för musens sex knappar (en knapp är dock avsedd för byte mellan dpi-inställningar, men går att ändra).

Kung i spelen?

Väl inne i spelen finner jag att musen fungerar riktigt bra – speciellt funktionen där du byter mellan dpi-lägen. Den kan med fördel användas då du byter till ett vapen som kräver en något varsammare hantering av siktandet (läs: krypskyttevapen) eller när du manövrerar bångstyriga flygmaskiner (läs: attackhelikoptrar).

Som jag sa tidigare tog det ett tag innan jag tyckte att musen låg riktigt bra i högernäven. När inkörningstiden var slut insåg jag dock att musen var riktigt skön att hantera och gled väldigt bra över min råttmatta. Knapparna på musen har en bra placering och att musen ser riktigt bra ut i sin svart-grå-slitna skrud är förstås ingen nackdel.

Summan av den berömda kardemumman

Allt som allt är Logitech G5 Gaming Laser Mouse en riktigt bra produkt med några riktigt imponerade nyheter. Kasseten och vikterna som gör det möjligt för dig att ändra vikten och balanses i musen är en riktigt bra funktion och möjligheten till snabba dpi-byten är varmt välkommen. Fördelarna till trots är musen aningen dyr. 799 kr (cirkapris) är i något saftigaste laget. Programvaran har även den sina svagheter (varför fungerar inte "bakåt"-knappen i Firefox?) men i övrigt är G5:an en riktigt bra mus som många kommer finna glädje i. En silvermedalj blir det den här gången.

Spel som användes i testet:

Battlefield 2
Counter-Strike: Source
Half-Life 2
Ballance!
F.E.A.R. SP Demo