I dag går stormtroopers och annat oknytt till anfall i ett nytt försök att erövra galaxen. Du är Cal Kestis och kan givetvis inte acceptera såna framtidsutsikter. Men vad göra?

Det vet FZ:s Jonas Vågström, som ju spelade sig igenom Star Wars Jedi: Survivor inför recensionen. Och här bjussar han på tio användarbara tips att ta till dig innan du låter ljussabeln börja sin dans.

1. Glöm inte att meditera!

Meditera mera!

Precis som i Fallen Order och andra Souls-like används vissa punkter i världen där du kan spara din progession och uppgradera dina förmågor. Men det lönar sig alltid att stanna till för en liten vila, för då skapas en ny checkpoint och det fylls på med både hälsa och stim-pack. En nyhet är också möjligheten till fast travel mellan aktiverade meditationspunkter – ett utmärkt sätt att minimera mängden onödig restid!

2. Våga variera

I Fallen Order kunde Cal växla mellan två lasersvärdstyper: enhandssvärd eller dubbelklinga. Det gick också att svinga en sabel i varje hand, men detta var i ärlighetens namn bara en specialattack. I uppföljaren finns det fem stilar att låsa som låses upp under spelets gång, alla har sina för- och nackdelar så mitt tips är att ge alla en chans när tillfälle ges. Själv förälskade jag mig i pickadollen och har utvecklat en förkärlek för att lyft upp intet ont anande stormtroopers för lite prickskytte!

Testa olika vapenkombinationer, de kan göra skillnad.

3. Scanna flora och fauna

Under äventyret kommer BD-1 att försöka scanna allt möjligt, bland annat fiender och bestar som vill göra den dynamiska duon illa. Du gör bäst i att låta honom hållas. När en inscanning gjorts kommer det nämligen att dyka upp en ny post i databanken, dedikerad till angriparen. Där kan du läsa lite fakta om vad du har scannat men också bra tips för hur du på bästa sätt kan hantera motståndet i framtiden - Knowledge is power!

4. Utforska lagom och återvänd till gamla jaktmarker

Råskinn!

Världen öppnar upp sig efterhand och bjuder då in till lite friare utforskande, men stanna inte upp för länge. Vissa punkter går inte att nå utan specifika färdigheter och då är det bäst att ta ett steg tillbaka och göra en mental notering om att återvända senare. Även om du inte noterat någon tillfälligt oframkomlig väg kan det vara värt att återbesöka delar av världen – du vet aldrig vad du råkat springa förbi. Vem vet, din nästa favoritfrisyr kan ligga och vänta på dig i en bortglömd kista någonstans!

5. Konsultera kartan

Kartan har blivit bättre.

Den holografiska kartan finns kvar och även om den kan vara svårtydd ibland är den riktigt användbar. Precis som i föregångaren ger kartan en hint om var du kan ta dig fram. Om en väg för tillfället är helt låst lyser passagen rött och då gör du rätt i att försöka hitta en annan väg. Skulle du tappa orienteringen kan du se vilken väg du kom från, detta illustreras då med en gyllene linje bakom pilmarkören som visar Cals position och via ett val under inställningar kan du också låta spelet visa på kartan vilket håll som du bör röra dig åt. Oerhört praktiskt då det var lätt att gå vilse i det första spelet.

6. Lyssna på tugget

Runt om i världen finns det mer och mindre vänligt sinnade individer att stanna upp och lyssna på. Många figurer kan rekryteras till utposten på Koboh där de bidrar på olika sätt. Det finns också en humoristisk vinning i att vänta lite med ett anfall för att låta fienderna tala klart sinsemellan. Framförallt så är det de olika droiderna som bjuder på mest skratt i dessa sammanhang.

7. Lås upp genvägar!

Skulle du stryka med i en strid mot övermäktigt motstånd kommer du att återuppstå vid den senaste meditationspunkten du vilade vid. Något som kan innebära rätt långa promenader, så om du får möjligheten ska du se till att låsa upp genvägar. Det kan röra sig om att öppna vissa dörrar, aktivera hissar eller spänna upp linbanor med hjälp av BD-1. Detta kommer att spara dig många minuters förflyttning!

8. Våga vara en fashionista

"Klä Kestis i skägg"

De allra flesta belöningar du kommer att låsa upp är av kosmetisk karaktär – så passa på att leka runt med vad som erbjuds! Jag byter ofta stass mellan olika planeter och provar hur min laserpuffra skulle se ut i en annan metall. Att det också går att klä Kestis i skägg i klass med vår chefredaktör Daniel Sjöholm måste väl bara ses som ett gigantiskt plus!

9. Gå inte in i väggen

Möt svåra fiender igen senare.

På vissa ställen kommer du stöta på gömda bossar som är resor starkare än den vanliga fiendefaunan. Alla som spelat det första spelet minns väl Oggdo Bogdo? Här gäller det att inte spendera för mycket tid i onödan. Känns uppgiften övermäktig går det alltid att återvända när du fått mer skinn på näsan och blivit vassare på att svinga sabel.

10. Söndra och härska

Blir du överrumplad av för många fiender på en och samma gång gäller det att prioritera. Rikta in dig på de särskilt störiga figurerna först så att du sedan kan lägga fokus där det behövs. Till exempel kan det vara rimligare att oskadliggöra de veka, men ack så störiga, BD-1-droiderna innan det är dags att tampas med den svårare Bedlam Raiders-officeren.

Mer Star Wars Jedi: Survivor på FZ:

Läs recensionen
Se videorecensionen
Star Wars Jedi: Survivor får högre betyg än Fallen Order